Skip to main content
30 december, 2021

# Onderwerpen


Michel Baghuis
Founder, CEO

Stekkedoos maakt websites en internet-applicaties.

Wij bieden ook support voor webbeheerders.

Gratis Joomla Handleiding

Handleiding Joomla gebruiken
30 december, 2021

Wil je met een Joomla-handleiding een website maken? Als je zelf een joomla-website wil maken dan is een handleiding wel handig. Op het internet circuleren heel wat handleidingen om een Joomla website te maken. In dit artikel zijn enkel handleidingen opgenomen voor webdesigners die met Joomla 3 of  4 willen beginnen.

Waarop moet je letten als je een handleiding raadpleegt?

  • Is de handleiding geschreven voor de laatste versie? Met een handleiding voor Joomla 2.5 ben je niets. Als je een nieuwe Joomla website wil maken gebruik dan altijd de laatste versie. Momenteel is dit Joomla 4.  Met versie 3 kan je ook nog een website beginnen, maar binnenkort zal je toch moeten updaten naar Joomla 4. Begin dus beter met Joomla 4 en bespaar jezelf heel wat extra werk.
  • Ook binnen een bepaalde Joomla versie zit er evolutie. Zo is Joomla 3 al in de ether vanaf 2012. Ondertussen zitten we aan versie Joomla 3.10.11 (augustus 2022). Tijdens al die jaren zijn er heel wat functies bijgekomen (en ook enkele verdwenen). Als je een handleiding raadpleegt kijk dan ook goed naar de datum van uitgave.

Online Joomla-handleidingen (in het Nederlands)

Joomla! Docs, de officiële handleiding van Joomla

Joomla! Docs is de officiële documentatie-website van Joomla! en beschikt over een zeer uitgebreide handleiding in het Nederlands. Het portaal van de documentatie kan je vinden op https://docs.joomla.org/Main_Page/nl. Het grootste deel van de pagina's is geschreven voor Joomla versie 3. De update van de artikelen naar Joomla 4 is volop bezig.

De meeste informatie op Joomla!Docs is verdeeld in drie onderwerpen:

  • Meer algemene informatie over Joomla!, een kennismaking met Joomla
  • Informatie voor beginners, de Absolute beginnersgids voor Joomla
  • Informatie voor beheerders, als je een Joomla-website wil maken ben je automatisch een beheerder (Super admin). Dit deel biedt heel wat praktische informatie over het beheer van artikels, gebruikers, menu's, templates, extensies, veiligheid en performance.

Verder zijn er enkele handige reeksen:

Voor Joomla 4

Joomlacommunity.nl

 Ook op Joomlacommunity.nl is er een prima handleiding (voor Joomla 3): "Bouw stap voor stap je eerste Joomla! website". In deze handleiding komt ook de werking van Joomla.com aan bod.

Online Joomla-handleidingen (in het Engels)

Handleiding joomla explainedAls je een beetje Engels kent kan je natuurlijk ook aan de slag met een Engelse "manual" of "tutorial". Als je een Engelse handleiding gebruikt is het handig dat je de taal van de Joomla-beheeromgeving ook in het Engels zet dan kan je perfect meevolgen. Je kan in Joomla trouwens voor je front-end en back-end een verschillende standaardtaal instellen zodat je bezoekers de Nederlandse taal zien.

Joomla! Explained, Your Step-by-Step Guide (Engels, Google Books)

De meest uitgebreide en gratis basis-handleiding over Joomla 3 kan je vinden op Google Books. Joomla! Explained, Your Step-by-Step Guide van Stephen Burke en uitgegeven door Addison-Wesley, is dé referentie voor de beginnende Joomler. Op de versie van Google Books zijn wel niet alle afbeeldingen opgenomen.

handleiding joomla 30 made easyJoomla! 3.x Made Easy Pdf-handleiding downloaden (Engels, pdf)

Er zijn ook verschillende handleidingen op het internet beschikbaar die je gratis kan downloaden.

Onderstaande pdf's gaan allemaal over Joomla versie 3.

Joomla! 3.x Made Easy van het team van Joomlashine templates, in het Engels.

Je kan downloaden na registratie, maar er is ook een directe link.

Een handleiding van 146 blz. Het toont allemaal een beetje rommelig. Maar je kan toch een heleboel info terugvinden in deze handleiding: Joomla leren kennen, installatie, inhoud toevoegen, het uitzicht aanpassen met een template, modules schikken, je site uitbreiden met extensies, je site beheren met JSN PowerAdmin.

 Ook interessant: