Webdesign Stekkedoos

Joomla 4 Update

Joomla 4 is er!

De meest baanbrekende vernieuwing van het CMS Joomla is beschikbaar en zal voor een revolutie zorgen op het internet. De stabiele versie van Joomla 4 (en dus ook van Joomla 3.10) werd gelanceerd op 17 augustus 2021.

BELANGRIJK: we raden aan om je Joomla-website niet meteen te updaten. Uit ervaring weten we dat de eerste releases meestal wel een paar bugs bevatten. Er is ook geen haast bij. Je kan updaten naar Joomla 3.10 en je update naar versie 4 rustig voorbereiden. Joomla 3 wordt immers nog tot 17 augustus 2023 ondersteund. Lees zeker onderstaand artikel. In dit artikel lees je waarom en hoe je kan updaten naar Joomla 4.

Het artikel wordt regelmatig geüpdatet als nieuwe informatie beschikbaar is.

In dit artikel:

 1. Hoe werken de versie-nummers bij Joomla? 
 2. Wat is er zo speciaal aan Joomla 3.10?
 3. Moet ik mijn template ook updaten?
 4. Hoe kan je een update naar Joomla 4 voorbereiden?
 5. Ben ik verplicht om te updaten naar Joomla 4?
 6. Wat is nieuw in de Joomla 4 update?
 7. Kan je Joomla! versie 2.5 nog updaten?
 8. Update-Support: Wij kunnen helpen!

 

Joomla 4 logo

 

Hoe werken de versie-nummers bij Joomla? 

Neem bijvoorbeeld volgende versie: Joomla 3.9.24.

 • Hierbij staat 3 voor een MAJOR update
 • De 9 voor een MINOR update
 • En 24 voor een PATCH

De overgang naar Joomla versie 4 is dus een “major update” en komt niet zo heel vaak voor. De overgang naar versie 3 is ondertussen al acht jaar geleden. Een major update, je kan eigenlijk spreken van een mini-migratie, is wel iets omslachtiger dan de “one-click-updates” die je hebt bij minor- en patch-updates. Maar geen nood, bij Joomla houden ze maximaal rekening met “Backward compatibility” (Achterwaartse compatibiliteit of ondersteuning voor een oudere versie) en hebben ze het update-proces gebruiksvriendelijk gemaakt.

Wat is er zo speciaal aan Joomla 3.10?

Vooraleer je kan updaten naar Joomla 4 moet je eerst updaten via Joomla 3.10. Deze minor update zal op hetzelfde moment verschijnen als de stabiele versie van Joomla 4.

Joomla 3.10 is de brug tussen Joomla 3 en 4 en bevat een aantal speciale functies om je update vlotjes te laten verlopen. Joomla 3.10 zal de laatste versie van de 3.x serie zijn.

Joomla 3.10 bevat een “Pre-Update checker” (of “Voor-Update-Controle”) en wordt geïntegreerd in je Joomla Update component . Deze “Pre-Update checker” zal voor jouw twee dingen doen:

 1. De compatibiliteit van je hosting-omgeving checken
 2. Nagaan of je "third-party" extensies (die je extra hebt geïnstalleerd) compatibel zijn met Joomla 4

1. De compatibiliteit van je hosting-omgeving checken

Je joomla CMS is geïnstalleerd op een server en maakt gebruik van verschillende technologieën. Deze serversoftware wordt ook regelmatig geüpdatet om bijvoorbeeld de snelheid te verhogen of de veiligheid te blijven garanderen. Misschien heb je al wel eens gehoord van afkortingen zoals PHP en SQL.

2. Compatibele extensies voor Joomla 4

In je Joomla CMS kan je extensies installeren bovenop de standaard installatie. Deze extensies bieden dan extra mogelijkheden. Een overzicht van deze extensies kan je vinden in de Joomla! Extensions Directory™.  Elke extensie in de directory is voorzien van een compatibiliteits-badge voor Joomla 4:

Joomla 4 compatibel

Meer informatie over de Pre-Update Check kan je vinden in de Joomla Documentation.
Bekijk ook zeker het artikel “Potential backward compatibility issues in Joomla 4”.

Als je de update-check al eens wil uitproberen lees dan zeker de blogpost van Joomlashack: Joomla 3.10 is the bridge to Joomla 4.

 

Moet ik mijn template ook updaten?

De update naar Joomla 4 is een MAJOR update en is dus een grondige verandering van het Joomla-systeem. Daardoor kan het best zijn dat je template niet meer te gebruiken is voor Joomla 4.

De controle van de compatibiliteit van je template zal niet opgenomen zijn in de Pre-Update checker van Joomla 3.10. Daarom is het zeer belangrijk dat je een werkende back-up hebt.

De templates die geïnstalleerd zijn samen met je Joomla CMS zoals Protostar, Beez3 of Beez5 zullen automatisch geconverteerd worden naar de nieuwe standaardtemplate van Joomla 4: Cassiopeia.

Als je echter een andere template gebruikt bestaat de kans dat deze niet compatibel is met Joomla 4. Als je dezelfde template wil gebruiken kijk dan eerst bij de ontwikkelaar van de template of er een nieuwe versie beschikbaar is. Heel wat template-boeren brengen regelmatig nieuwe versies uit. Als er geen versie beschikbaar is voor Joomla 4 kan je de oude versie ook zelf upgraden, maar hiervoor heb je heel wat technische kennis nodig. Een handleiding hiervoor kan je vinden in het artikel "How to J4-ify your old Joomla 3 template". 

Na de update naar Joomla 4 kan je best de oude templates (die je niet meer gebruikt) verwijderen, inclusief de admin-templates zoals Bluestork of Hathor.

Als je template gebaseerd is op een template-framework moet je de compatibiliteit checken van twee of drie onderdelen:

 1. de template
 2. het template-framework
 3. en eventueel ook de page-builder

Pas als er een update beschikbaar is voor de drie onderdelen kan je deze updaten.

 

Stand van zaken van enkele template-frameworks voor Joomla 4:

Gantry 5
Momenteel hebben ze bij Gantry nog geen enkele template geoptimaliseerd voor Joomla 4. Ze wachten nog even op de RC (release candidate) om de templates en het framework aan te passen. Enkel Gantry 5 zal hiervoor in aanmerking komen. Een actueel overzicht van de compatibiliteit van de Gantry-templates kan je vinden op de Joomla Templates Compatibility Matrix van RocketTheme. NOG GEEN TEMPLATES VOOR JOOMLA 4: WACHTEN

Helix Ultimate (Joomshaper)
Bij Joomshaper werken ze met het framework Helix, de laatste versie daarvan is Helix Ultimate 2. Deze versie van Helix Ultimate is speciaal gemaakt voor Joomla 4 en gebruikt Bootstrap 5, dezelfde versie als Joomla 4. Dus dat zit al snor. 

Na een update van het framework zullen alle templates van Joomshaper compatibel gemaakt worden met Joomla 4. Dit zal gebeuren in de loop van de maanden september-oktober 2021.  Templates die nog gebruik maken van Helix 3 zullen in 2021 ook compatibel gemaakt worden. De SP Page Builder van Joomshaper is momenteel al compatibel met Joomla 4, net als de meeste extensies van Joomshaper. De volledige plannen van Joomshaper kan je nalezen op hun blog. ONGEVEER DE HELFT VAN DE TEMPLATES IS BESCHIKBAAR VOOR JOOMLA 4 (ook de gratis template, Helix Ultimate, is geupdated): KIJK OF JOUW TEMPLATE AL BESCHIKBAAR IS.

T4 framework (Joomlart)
T4 is de opvolger van T3 en wordt uitgegeven door Joomlart. Het framework werd speciaal ontwikkeld met het oog op Joomla 4 maar gebruikt Bootstrap 4., Joomla 4 gebruikt BS5.  Meer informatie over het T4 framework kan je hier lezen. Ondertussen werden ook al heel wat templates en extensies compatibel gemaakt. Beide frameworks (T3 en T4) zijn beschikbaar voor Joomla 4.

Ook andere "merken" van Joomlart, zoals Gavick en Shape 5, hebben plannen om te updaten. Voor templates van Joomlabamboo is er geen update voorzien.

De volledige plannen van Joomlart kan je nalezen op hun blog. ONGEVEER DE HELFT VAN DE TEMPLATES IS BESCHIKBAAR VOOR JOOMLA 4 (ook de gratis templates zijn geupdated): KIJK OF JOUW TEMPLATE AL BESCHIKBAAR IS IN DIT HANDIG OVERZICHT.

Astroid (Joomdev)
Bij Joomdev zijn ze helemaal mee met de Joomla 4-update. Vanaf Astroid versie 2.5 ben je helemaal compatibel  Wel spijtig dat ze Astroid nog niet upgraden naar Bootstrap 5.  De huidige pagebuilder van Joomdev (JD Builder) is voorlopig nog niet compatibel, maar zou in de komende weken beschikbaar zijn. Er wordt ook gewerkt aan een complete nieuwe pagebuilder die dit jaar nog zou uitkomen. Een lijst van 22 templates die werden geupdate (naar Joomla 3.9! )kan je hier vinden: https://www.joomdev.com/blog/entry/22-joomla-templates-upgraded

De plannen van Joomdev kan je nalezen op hun blog. Template One en Template Zero zijn compatibel. Weinig informatie te vinden over de compatibiliteit van hun templates op hun website, je kan best de changelog per template raadplegen.

Quix (Themexpert)
Op de website van Themexpert geven ze helemaal geen info over hun intenties voor Joomla 4. Onlangs is Quix 4 verschenen, maar na overleg met Themexpert blijkt deze momenteel niet compatibel te zijn met Joomla 4. Over verwarring gesproken! Wanneer "Quix 4 for Joomla 4" zal verschijnen is nog onbekend, men HOOPT in de loop van de maand november een eerste versie klaar te hebben. WACHTEN

YOOtheme
In september is YOOtheme Pro 2.6 verschenen en deze page builder zou perfect onder Joomla 4 moeten werken. Zelfs het nieuwe custom field type "Subform" wordt door YOOtheme ondersteund. Ook de extensies ZOO en Widgetkit zijn compatibel. Voor wat betreft de templates van YOOtheme is het heel wat minder duidelijk. Alle templates worden voorlopig nog geïnstalleerd met de oudere page builder. WACHTEN

 

Hoe kan je een update naar Joomla 4 voorbereiden?

 1. Je serversoftware updaten. De minimum vereisten voor Joomla 4 zijn momenteel nog niet gekend, deze voor Joomla 3.10 al wel: PHP 7.2.5, MySQL 5.6, PostgreSQL 11.0 en er is geen ondersteuning meer voor SQL Server. Om na te gaan welke serversoftware je website momenteel gebruikt kan je volgende stappen volgen: In je Joomla-beheer > Systeem > Systeeminformatie. Opgelet: bovenstaande php en sql-versies zijn voor Joomla 3.10, de minimum vereisten voor Joomla 4 kunnen nog hoger liggen. Als je serversoftware niet aan de minimum vereisten voldoet pas deze dan aan of vraag het aan je host. De update naar Joomla 4 is natuurlijk het ideale moment om te veranderen van host. De hosting van Stekkedoos gebruikt steeds de meest nieuwste serversoftware.
 2. Nagaan of je extensies compatibel zijn. Ga kijken op de Joomla Extensions Directory en ga na of je extensie compatibel is met Joomla 4 (J4 Beta). Indien dit niet het geval is kan je op zoek gaan naar een soortgelijke extensie die wel compatibel is. Op deze pagina kan jen actuele lijst met compatibele extensies vinden. Ook als je extensie die het update-beleid van Joomla niet volgen kan je best vervangen door een alternatief. Deze extensies kan je herkennen als er in de directory staat vermeld: “This extension does NOT implement the Joomla! Update System”. Ben je onzeker over het kiezen van een alternatieve extensie? Neem dan even contact op met Stekkedoos.
 3. Je extensies (die wel compatibel zijn) blijven updaten naar de nieuwste versies. Dit zou je eigenlijk altijd moeten doen maar zeker met het oog op de update naar Joomla 4 is dit sterk aan te bevelen. In de Pre-Update checker van Joomla 3.10 zullen beschikbare extensie-updates trouwens getoond worden (in het oranje).
 4. Je back-ups controleren. Tijdens het update-proces van Joomla 3 naar Joomla 4 maak je best verschillende back-ups voor het geval er iets mis zou gaan. Met Akeeba Backup (https://www.akeeba.com/ ) kan je gemakkelijk zelf back-ups nemen. De vraag blijft natuurlijk of je back-up wel werkt, want een back-up die je niet controleert is eigenlijk geen back-up. Hoe je dit doet kan je lezen in deze snelstartgids van Akeeba.
 5. Als je denkt dat je ouwe template niet meer zal werken in Joomla 4 is het misschien een goed idee om eens een ander jasje te passen. Je hoeft daarvoor geen nieuwe website te maken, een andere template is voldoende. Ga op zoek naar een compatibele template of laat je template wijzigen door Webdesign Stekkedoos. Je zal merken dat je ouwe site er direct helemaal anders uitziet.

Opmerkingen:

 • Voor klanten van Stekkedoos met Premium Support worden serversoftware, Joomla CMS en extensies automatisch geüpdatet.
 • Een uitgebreide stap-voor-stap migratie kan je vinden in de Joomla Documentation. Doe dit pas bij het verschijnen van de stabiele Joomla 4-versie. 
 • Bij Joomshaper hebben ze een gedetailleerde handleiding voor de update naar versie 4.

  

Ben ik verplicht om te updaten naar Joomla 4?

Nee, hoor. Toch niet direct.

De laatste versie van de 3-reeks (Joomla 3.10) zal nog twee jaar ondersteund worden waardoor je security-patches blijven binnenkomen. Maar daarna is het gedaan.

End-Of-Support: Wat betekent dit? Voor Joomla CMS komen geregeld beveiligingsupdates uit. Je kan dit het beste vergelijken met een antivirusprogramma, ook hier moet je de virusdefinities regelmatig updaten anders is je virusprogramma waardeloos tegen de nieuwste virussen. Zonder deze updates wordt uw website kwetsbaar voor hackers. Een patch-update binnen dezelfde Joomla-versie doe je met een eenvoudige klik.

Wat is nieuw in de Joomla 4 update?

 • Joomla 4 is sneller door een betere scripting
 • Verbeterde SEO-prestaties
 • Een verhoogde beveiliging
 • Meer gebruik van Joomla-framework pakketten
 • Nieuwe Media Manager met mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken
 • Workflow met scenario’s voor de publicatie van artikelen
 • Meer gebruiksvriendelijke beheer-interface, gebaseerd op Bootstrap 5 (update: Joomla 4 will ship with Bootstrap 5)
 • Een nog gemakkelijkere installatie
 • Een ongeëvenaarde accessibility voor blinden en slechtzienden
 • En nog veel meer …

Kan je Joomla! versie 2.5 nog updaten?

Ja, dat kan maar je moet een hele migratieweg afleggen. Hopelijk wordt dit geen migratie-lijdensweg.

Joomla! 2.5.28 kan momenteel alleen in 2 stappen gemigreerd worden. Migreer eerst naar versie 3.5.1 . U moet dan upgraden van 3.5.1 naar de nieuwste 3.x met de one-click update van Joomla 3. Daarna kan je pas updaten naar Joomla 4.

Update-Support: Wij kunnen helpen!

Een update naar een nieuwe Joomla-versie vergt toch wel wat controle. De Joomla-kern kan gemakkelijk worden geüpdatet, maar extensies die nadien werden toegevoegd moeten ook beschikbaar zijn voor de nieuwe Joomla-versie. Hetzelfde geldt voor de template.

Webdesign Stekkedoos kan je helpen bij een update zonder grote kosten te moeten besteden aan het maken van een nieuwe website.

 • We stellen een updateplan op,
 • We loodsen u stap voor stap door de update OF
 • Stekkedoos voert de update voor u uit

Een Joomla-update is net alsof je verhuist naar een nieuwe woonst. Je gaat door je inboedel, je kiest de dingen die je mee gaat nemen, versleten en overbodige dingen breng je naar het containerpark. Eénmaal in je nieuwe woonst koop je misschien een nieuw meubel en probeert alles zo geriefelijk mogelijk op te stellen. Hetzelfde geldt voor een Joomla-update. Het is het ideale moment om te beslissen wat werkt en wat niet. Wat mag blijven? Wat moet weg?
Webdesign Stekkedoos helpt je om te beslissen wat weg mag en stelt alternatieven voor om je nieuwe Joomla-site optimaal te gebruiken.

Joomla Update Servicelogo joomla update
Neem nu contact op. Wacht niet te lang en hou je site veilig!
Joomla 4 Update Service

 

 

 

Ook interessant:

 

Laat een boodschap achter

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input
Please let us know your message.
Invalid Input