Joomla-hosting kiezen

Waarop moet je letten bij de keuze van je joomla-hosting?

Er zijn verschillende goede Joomla!-hosting providers beschikbaar.

Prijzen variëren zeer sterk, er zijn zelfs gratis alternatieven. Maar wat krijg je ervoor?

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten te komen welke voorafgaande stappen je nog moet nemen. Als je wil werken met het CMS Joomla moet dit immers geïnstalleerd zijn. Dit kan je doen in de beheeromgeving van je hosting. In de meeste gevallen zal dit DirectAdmin, Plesk of cPanel zijn. Je moet dan een database configureren en de Joomla-bestanden via FTP uploaden. Uit ervaring weten bij Stekkedoos dat dit voor veel gebruikers niet eenvoudig is. De betere hostingbedrijven hanteren tegenwoordig een one-click-install om Joomla te installeren. Dit maakt het al iets eenvoudiger maar toch hebben veel mensen problemen met de verdere configuratie.

Daarom hanteren we bij Stekkedoos een "sleutel-op-de-deur" formule. Alles wordt voor jou geconfigureerd, inclusief e-mailadres, zodat je direct kan starten met je Joomla-website.

 

Als je op zoek bent naar geschikte Joomla-hosting let dan op volgende punten:

 • Hostingbedrijven die promotie maken voor Joomla zijn doorgaans ernstig bezig met hun hosting. Controleer steeds wel of ze de recenste versie van Joomla aanbieden. Met de oude Joomla 2.5 ben je niet veel!
 • Bij andere hostingbedrijven moet je zelf controleren of ze een geschikte versie PHP en SQL hebben. Als je Joomla zelf installeert op een server kan het misgaan indien de serversoftware niet up-yo-date is. Controleer altijd de officiële technische vereisten voor je Joomla installatie.
 • De beschikbare webruimte (de grootte van je site)
 • Het dataverkeer (afhankelijk van je aantal bezoekers)
 • Domeinnaam: noodzakelijk, inbegrepen in de prijs?, …
 • Aantal subdomeinen: sub.domein.be
 • Het aantal SQL-databases (als je meerdere sites hebt)
 • Aantal e-mailaccounts, het aantal e-mailadressen dat je kan aanmaken
 • Is er een ftp-account?
 • Joomla automatische installatie (1-click install)
 • Worden er regelmatig back-ups genomen? Van zowel je database als van je sitebestanden?
 • Heb je support? Via tickets of telefonisch? 24/7?

 

Ook de manier waarop websites op een server staan kan belangrijk zijn.

Dit kan zowel de snelheid als de beveiliging beïnvloeden.

Shared hosting (gewone hosting) is een hosting-pakket waarbij men een webserver deelt met anderen. Dit is de goedkoopste optie maar je snelheid kan afhankelijk zijn van het dataverkeer van andere sites die op dezelfde server staan. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk dat je site besmet raakt via een andere site.

Een dedicated server is een server die men huurt inclusief de plaatsing in een datacentrum of een serverruimte van een provider. Je hebt dus een server voor jezelf. Dit is wel de duurste oplossing.

Een virtual private server (VPS) is een systeem om op één fysieke server (één machine) meerdere 'virtuele' machines te plaatsen.

Clusterhosting of cloudhosting zijn technieken waarbij de grootte van je site en het dataverkeer automatisch worden aangepast als dit nodig mocht zijn. Deze types van hosting bieden snelheid en betrouwbaarheid voor een betaalbare prijs.

 

Andere zaken zijn soms moeilijker te achterhalen:

 • De snelheid van de server is een belangrijk onderdeel van je pagina-laadtijd (pageload).
 • Ook de plaats waar je server staat kan een rol spelen. Staat deze in België of in Hong-Kong?
 • Zijn de servers vaak "down", waardoor je site niet te bereiken is?

Neem voor deze zaken best contact op met je hostingprovider of ga eens kijken naar gebruikerservaringen op één van de Joomla-forums.

 

Als je zelf meerdere sites beheert is reseller hosting misschien een voordelige oplossing. Je kan dan zelf vanuit een centraal punt (WHM: Webhost Manager) je hostingpakketten configureren en beheren.

Is dit allemaal te technisch?

Webdesign Stekkedoos kan je website verhuizen naar onze hosting. We kunnen dan de site regelmatig updaten en back-uppen zodat jij je enkel moet bezig houden met de inhoud van je site. Zorgeloos!

Arrow1Right

Vraag nu je Joomla Hosting aan.

 U kunt de website ook door ons laten bouwen of een zelfbouwpakket aanvragen.